Maria Warnefors – översättare och biolog

Maria Warnefors – översättare och biolog
© Emma Warnefors

Jag heter Maria Warnefors och är översättare med inriktning på biologi. Efter att ha disputerat i biologi i Storbritannien arbetade jag i flera år som forskare inom evolutionsgenomik i Schweiz och Tyskland. Numera är jag bosatt i Danmark och driver mitt soloföretag Levande text på heltid.

Jag har en masterexamen i översättning från Lunds universitet (2019), en doktorsexamen i biologi från University of Sussex i Storbritannien (2011) samt en magisterexamen i molekylärbiologi från Lunds universitet (2007).

Här nedanför ser du exempel på texter jag arbetat med.

Böcker

I Smitta : om virus, våld, finanskriser och fake news visar Adam Kucharski hur världen ser ut genom en epidemiologs ögon. Smittspridningens lagar gäller inte bara sjukdomar utan påverkar alltifrån gängkriminalitet till hur inlägg delas i sociala medier.

Smitta : om virus, våld, finanskriser och fake news av Adam Kucharski, Norstedts, 2021
Originaltitel: The Rules of Contagion
Översättare: Maria Warnefors | Omslag: Miroslav Sokcic

Videor

Jag har översatt flera populärvetenskapliga TED-föreläsningar om biologi. (Om de svenska undertexterna inte slås på automatiskt kan detta styras via kontrollfältet längst ner i bild.)

Fyra miljarder år av evolution på sex minuter
Prosanta Chakrabarty

Upptäckterna som väntar i havets skymningszon
Heidi M. Sosik

Vetenskapliga artiklar

Från min tid som forskare har jag stor erfarenhet av att skriva för en akademisk målgrupp. Nedan finns ett par exempel på vetenskapliga publikationer där jag har varit drivande.

Sex-biased microRNA expression in mammals and birds reveals underlying regulatory mechanisms and a role in dosage compensation
Warnefors et al, Genome Research, 2017.

Conserved microRNA editing in mammalian evolution, development and disease
Warnefors et al, Genome Biology, 2014.

En fullständig publikationslista finns på Google Scholar.